Jabuka

Jabuka je voćna vrsta koja se uzgaja više od bilo kojeg drugog kontinentalnog voća, od komercijalnih voćnjaka do kućnih vrtova.

Ljudi su najprije upoznali i koristili divlje jabuke , a onda ih tokom mnogo stoljeća postepeno pripitomljavali i mijenjali njihovu nasljednu prirodu prilagođavajući je svojim potrebama. Kasnije, sve jačim utjecajem čovjeka na poboljšavanje agroekoloških uvjeta, selekcijom (pri čemu su korišteni pozitivni slučajevi mutacija i slučajnih križanja i sve širom primjenom cijepljenja) stvorene su i rasprostranjene mnoge pitome sorte jabuka. Pravi stvaralački rad u ovom polju počeo je mnogo kasnije, primjenom umjetnog križanja, hibridizacijom jabuka.

O tome da je čovjek odavna poznavao jabuku i koristio njene plodove svjedoče crteži jabuke na spomenicima starog Egipta, pougljeni ostaci plodova iz doba sojenica (Švicarska), često spominjanje jabuke u prastarim mitološkim pričama, kao i u Homerovoj Ilijadi i Odiseji.

Plod jabuke je najkompletnije voće u ljudskoj prehrani. U sebi sadržava sve potrebne tvari za čovjekovu prehranu: vitamine, minerale, šećere, kiseline, vlakna i pektine.

Zbog svojeg izuzetnog korisnog sastava se jabuka naziva i kraljicom voća.

Mi iz svojeg rasadnika nudimo veoma široki spektar sorata jabuke od ljetnih do jesenjih. Uz široki spektar sorata nudimo jabuku na različitim tipovima podloga jer jabuka kao voćna vrsta ima na raspolaganju i širok raspon vegetativnih podloga, ovisno o bujnosti koju želimo. Od najznačajniji podloga koje se danas koriste su slabo bujne podloge M9 i M26 (M26nešto bujnija od M9) i srednje bujna (oko 30 % više nego na podlozi M26) MM106.