BAKTERIJSKA PALEŽ
(ERWINIA AMYLOVORA)



Danas najopasnija bolest jabuke, kruške, dunje, mušmule i oskoruše.


Uzročnik

Bakterija Erwinia amylvora koja je raširena po skoro svim europskim zemljama, kao i kod nas. Na zarazu je osjetljivo preko 200 različitih vrsta iz biljne porodice ruža, a posebno trebamo istaknuti one koje su raširene kod nas a to su glog, dunjarica, japanska dunja, vatreni grm i dr. erwinia erwinia Zaraza

Zaraza

Bakterija Ervinija amylovora uzročnik bakterijske paleži prezimljava u rubnim tkivima rak-rana formiranim infekcijama prethodne godine. Isto tako može prezimiti popovima kao skrivene zaraza. Razvoj bolesti započinje u proljeće uz povišenu vlažnost (kiša, jaka rosa, povišena vlažnost zraka) i većim temperaturama od 18oC. U vrijeme cvatnje voćaka na rubovima rak-rana pojavljuju se kapljice bakterijske sluzi. Kiša i osobito pčele, mravi i voćne muhe šire primarnu zarazu na s rak rana na otvorene cvate. Infekcije se tada naknadno s cvata na cvat šire kišom ili kukcima prašivačima. Optimalne temperature razvoja bakterijske paleži osjetljivh biljnih organa su 18-30oC. erwinia Širenje

Širenje

Tijekom ljetnih mjeseci bakterijska palež se vrlo često sekundarno širi na mladice. Infekcija mladica je moguća putem prirodnih otvora, ali također putem rana nasalih od štetnika, jačeg vjetra ili tuče. Erwinia amylovoa se brzo širi zaraženim mladicama, te se već nakon tri dana mogu pojaviti kapljice bakterijske sluzi (iscjedak ili eksudat) Kapi sadrže milijune infektivnih bakterija i predstavljaju infektivni materijal za šienje bolesi. Vlažno razdoblje (učestale kiše, rosulje, magle, dugotrajna rosa, visoka vlanost zraka) i toplina (optimalna temperatura zraka 24 oC) snačno potiču snažnu pojavu bakterijske paleži.

Preporuka

Češćim pregledom voćnjaka (jednom tjedno) tokom vegetacije omogućuje se pravovremeno uočavanje zaraze. Zelenom rezidbom treba odstranjivati sve zaražene dijelova te ih spaliti da bi se smanjio izvor zaraze. Odrezivanjem zaraženih dijelova treba vršiti na 20 cm od mjesta zaraze prema zdravom tkivu, a alat (škare, pila i sl.) za rezidbu treba dizinficirati poslije svakog odrezivanja zaraženog tkiva kako bi se smanjilo eventualno prenošenje bakterije. Za dezinfekciju se može koristiti natrij hipoklorid (većinom ga sadrže izbjeljivači).